WelkomStoornissenHet teamContactPrivacyverklaring
www.eindhoven-logopedie.nl
Spraak
Taal
Mondfuncties/OMFT
Eet- en drinkproblemen
Adem en stem
Auditieve functies
Dyslexie
Emmy Bockholts logopedie
Eet- en drinkproblemen

  • Eet- en drinkproblemen bij (zeer) jonge kinderen/ pre-verbale logopedie
  • Eet- en drinkproblemen bij volwassenen

 

Eet- en drinkproblemen bij (zeer) jonge kinderen / Pre-verbale logopedie

De moeilijkheden met het eten en drinken komen doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Ze kunnen zich dan regelmatig verslikken en kunnen dan ook spugen. Wanneer het eten en drinken echt niet lukt, krijgt het kind de voeding via een sonde.

 

Eet- en drinkproblemen bij volwassenen

De mond wordt gebruikt om te spreken, maar ook om te eten en te drinken. Een goede samenwerking tussen lippen, tong, kaken, gehemelte en keel is hiervoor noodzakelijk.

Na hersenletsel (bijvoorbeeld CVA, ongeval, tumor), een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld Parkinson, ALS) of na een operatie in het hoofd- halsgebied kunnen stoornissen in het slikproces ontstaan. Daarbij loopt bijvoorbeeld speeksel of voeding uit de mond, of het voedsel blijft in de mond plakken. Ook kan vocht of voedsel teruggegeven worden via de neus, of een voedselbrok blijft in de keel hangen en kan niet goed worden doorgeslikt. Er kan ook voedsel in de luchtpijp komen, meestal gaat dit gepaard met hevig hoesten en benauwdheid. Soms is het daarom noodzakelijk het eten via een sonde toe te dienen.

De gevolgen van slikstoornissen kunnen van medische aard zijn (bijvoorbeeld longontsteking bij vaak en ernstig verslikken), maar ook tot sociale problemen leiden (bijvoorbeeld bij restaurantbezoek).

 

De logopedist spoort met een uitgebreid onderzoek de oorzaak van de slikstoornis op, soms samen met een kno-arts en/of radioloog. De logopedist geeft advies en oefeningen om de bewegingen te verbeteren tijdens het slikproces. De resultaten zijn afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis.

houd hier intoetsen
WelkomStoornissenHet teamContactPrivacyverklaring